Steward-ownership voor sociale ondernemingen

UTRECHT, 17 SEPT 2021

Maatschappelijke ondernemingen: steward-ownership

Maatschappelijke ondernemingen zijn in opkomst!

Deels misschien te verklaren door de huidige pandemie of gewoon omdat de meeste mensen deugen :). Sinds jaar en dag zijn er al maatschappelijke en sociale ondernemingen in verschillende soorten en maten. In dit blog gaan we in op het steward-ownership model.

Steward-ownership: borgen van de missie

Dit in Nederland relatief nieuwe model heeft ten doel het borgen van de missie van een onderneming.

Bij veel ondernemingen ligt de nadruk vaak op het realiseren van een maximale winst voor de aandeelhouders. Bij het steward-ownership model staat niet de aandeelhouderswaarde, maar de missie centraal. De gedachte is dat alle stakeholders – ondernemers, personeel en maatschappij – de vruchten kunnen plukken.

Steward-ownership is het fundament voor ondernemers en investeerders die een positieve impact willen maken. Bij een steward-owned onderneming heb je meer intrinsiek gemotiveerde oprichters en medewerkers. De levensvatbaarheid van de onderneming wordt hiermee verhoogd.

Hoe werkt het steward-ownership model?

  • De zeggenschap en het economisch eigendom van een onderneming worden gescheiden: de missie staat centraal.
  • De bestuurders, ook wel stewards genoemd, hebben de formele zeggenschap over de onderneming. Ze hebben geen economisch belang. De koers van de onderneming wordt bepaald door de stewards.
  • Investeerders hebben geen of een beperkte zeggenschap. Er worden duidelijke afspraken gemaakt over (gelimiteerde) uitkering van winst aan investeerders.
  • De steward-ownership structuur wordt geborgd door de inrichting van de structuur: er zijn meerdere juridische uitwerkingen denkbaar zoals een onafhankelijke stichting een ‘gouden aandeel’ met vetorecht te geven.

Waarom zou je kiezen voor steward-ownership?

Drie redenen om te kiezen voor model:

De onderneming kan zich volledig op zijn missie richten en kan niet worden verkocht?

De onderneming is niet alleen maar gericht op winstmaximalisatie, maar juist op het waar-borgen van de missie van de onderneming. Dit wordt gedaan door de financiële eigendom en de zeggenschap over de onderneming van elkaar te scheiden. Het model zorgt er-voor dat zeggenschap over een onderneming niet kan worden verkocht.

Iedereen binnen de onderneming is gelijkwaardig

Dit model bevordert de samenwerking en solidariteit tussen werknemers, omdat niemand een groter belang heeft dan de anderen. Bij een steward-owned onderneming heb je meer intrinsiek gemotiveerde oprichters en medewerkers hetgeen de levensvatbaarheid van de onderneming verhoogd.

Steward-ownership is een stap richting een duurzame economie

Steward-owned ondernemingen kunnen veel makkelijker duurzame keuzes maken, omdat zij niet hoeven te kiezen tussen de meeste winst of de juiste optie.

Welke Juridische structuur is geschikt voor steward-ownership? Altijd maatwerk

De wet kent nu geen specifieke bepalingen of een specifieke rechtsvorm voor het steward-ownership model.

Meerdere bestaande rechtsvormen bieden reeds mogelijkheden om je als steward-owned onderneming naar wens juridisch te doen organiseren. In de statuten/ overeenkomsten kunnen hiervoor verschillende specifieke bepalingen worden opgenomen, waaronder het verankeren van de missie.

De inrichting van de juridische structuur is maatwerk en afhankelijk van de wensen van de oprichters/ eigenaars die hun onderneming steward-owned wensen te maken.

Wil je hier meer over weten? Neem dan gerust contact met ons op!

Purpose en We Are Stewards

Purpose loopt wereldwijd voorop en is toonaangevend op het gebied van steward-ownership. In Nederland is door Gijsbert Koren We Are Stewards opgericht. Het doel van We Are Stewards is het op de kaart zetten van dit model in Nederland. Zij helpen ondernemers en investeerders om hiermee hun impact te maximaliseren.

0 reacties

Een reactie versturen

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Inge van Pelt

AUTEUR

Inge van Pelt

Specialist | ondernemingsrecht

Het adviseren over jouw vennootschapsstructuur, afspraken tussen aandeelhouders, aandelenoverdrachten, bedrijfsopvolging, private equity, fusies & splitsingen, anonimiserings- en UBO-vraagstukken behoort tot mijn dagelijkse praktijk.