Diensten
Startups
Startups
Wat kunnen wij voor jou betekenen?
- advies over de verschillende vormen van ondernemingen
- advies over de juiste rechtsvorm voor je startup
- notariële akte van oprichting (statuten)
- advies over afspraken tussen aandeelhouders (aandeelhoudersovereenkomst)
- aandelenoverdracht aan investeerders
- uitgifte van aandelen aan investeerders
- werknemersparticipatie
Juridische vorm startup
Lef
Ondernemerschap vergt lef en doorzettingsvermogen. Daar weten wij, vanuit eigen ervaring, alles van!
Als beginnend ondernemer heb je grote plannen: nieuwe kansen grijpen, samenwerken, doorstarten, uitbreiden en ga zo maar door. Je wilt groeien. Je hebt een idee of product en wilt dit op de markt brengen. Er komt dan van alles op je af. Welke rechtsvorm ga je kiezen, ga je alleen of samen wat starten, ben je privé aansprakelijk? Hoe kom je aan startkapitaal? Daar komen allerlei juridische aspecten bij kijken.
Bij ons kun je onder andere terecht voor alle aspecten over oprichting, aandeelhoudersovereenkomsten, werknemersparticipatie etc. Wij bekijken samen met jou wat er juridisch nodig is om van jouw startende onderneming een succesvolle startup te maken.
Aansprakelijkheid, fiscus, imago
Welke rechtsvorm het beste bij je past, hangt af van jouw specifieke situatie en wensen. Belangrijkste overwegingen zullen daarbij zijn: aansprakelijkheid, fiscale behandeling en uitstraling. Als startende kleine zelfstandige zul je om fiscale redenen vaak eerst jouw onderneming in een eenmanszaak willen drijven. Aan de andere kant ben je met een eenmanszaak wel met je privé-vermogen aansprakelijk voor schulden.
Hetzelfde geldt als je bijvoorbeeld samen onderneemt middels een VOF. Bij rechtspersonen, zoals een BV, is sprake van een zelfstandige entiteit met een afgescheiden vermogen en ben je alleen in uitzonderlijke gevallen in privé aansprakelijk.
Door zicht te hebben op wat er speelt, zowel privé als zakelijk, en wat de (toekomst)plannen van jouw onderneming zijn, kunnen we je zo goed als mogelijk adviseren. We ontzorgen je graag zodat jij je volledig kan richten op het succes van jouw onderneming!
Praktische zaken
We zijn er ook voor al je andere praktische vragen. Niet dat we overal zelf een antwoord op hebben. Maar we kunnen je wel in contact brengen met diverse andere adviseurs die je verder kunnen helpen.
Denk hierbij aan de volgende vragen die er in je op zullen komen:
- Welke bedrijfsvorm moet ik kiezen?
- Hoe zorg ik ervoor dat ik niet privé aansprakelijk word?
- Wat zijn de fiscale gevolgen van mijn keuzes?
- Hoe behoud ik talentvolle medewerkers?
- Hoe leg ik de samenwerking met investeerders of partners vast?
Wil je hier meer over weten? Neem gerust contact met ons op.
Investeerders
Als startup wil je vaak doorgroeien en steeds groter worden. Je gaat dan op zoek naar investeerders. Veel investeerders zijn vooral geïnteresseerd in de groeipotentie van een onderneming en de toekomstige verkoopbaarheid. Ze willen niet delen in de aansprakelijkheid: zij willen graag mede-eigenaar worden zonder aansprakelijk te zijn voor eventuele schulden. Daarom zie je dat de meeste investeerders willen investeren in een onderneming met een BV als juridische structuur.
Heb je een investeerder die geïnteresseerd is om in je startup te investeren? Maak dan goede afspraken in de statuten en een aandeelhoudersovereenkomst! Die afspraken moeten niet alleen de positieve kanten van de samenwerking regelen, maar vooral ook wat er moet gebeuren indien de samenwerking of de bedrijfseconomische ontwikkeling van de onderneming niet loopt zoals verwacht.
Omdat de statuten van een BV openbaar in te zien zijn voor derden adviseren we om specifieke afspraken, bijvoorbeeld afspraken die vanwege commerciële redenen vertrouwelijk dienen te blijven, enkel op te nemen in de aandeelhoudersovereenkomst.
Andere voorbeelden van onderwerpen die in een aandeelhoudersovereenkomst geregeld kunnen worden zijn:
- Bestuur en bestuursbesluiten (stemmen, meerderheid, voorafgaande goedkeuring ander orgaan)
- Businessplan en budget (binnen welk kader mag het bestuur handelen? Hoeveel handelingsvrijheid heeft het bestuur?)
- Financiering van de vennootschap (wanneer moet er worden ‘bijgestort’ of worden geleend?)
- Toetreding nieuwe aandeelhouder(s)
- Wanneer moet je je aandelen verplicht aanbieden (good leaver, bad leaver)
- Dividendbeleid (wat gebeurt er met de winst?)
- Exit (aanbieding aandelen, prijsbepaling aandelen)
- Drag along (meeverkoopverplichting) en tag along (meeverkooprecht)
- Aandeelhoudersbesluiten (stemmen, meerderheid, quorum)
- Vertrouwelijke informatie en geheimhouding.
Behoud van talentvolle medewerkers
Als startup heb je meestal nog niet de middelen om je werknemers net zo te belonen als een andere werkgever. Hoe zorg je ervoor dat je je werknemers behoudt?
Ons advies is om de missie en visie van je onderneming heel helder te hebben. Voor zowel jezelf als voor je werknemers en voor derden. Als je werknemers achter je visie en missie staan en deze ook uitdragen, heb je al veel bereikt! Denk hierbij ook aan de Semco stijl. Semco stijl betekent organiseren vanuit vertrouwen en betrokkenheid. Het draait erom de kracht van kleine, multidisciplinaire teams centraal te stellen en minder nadruk te leggen op hiërarchie en procedures. Semco onderscheidt zich van andere bedrijven door een oprechte democratie. Bij alle belangrijke beslissingen mogen de werknemers mee beslissen. Het gaat dan om je intrinsieke motivatie.
Een extra financiële beloning is dus zeker niet altijd de oplossing! Een beloningssysteem schept een precedent en creëert verwachtingen bij je teamleden. Het beïnvloedt gedrag van individuele werknemers en de cultuur binnen je organisatie. Dit kan juist een averechts effect hebben.
Mocht je toch je werknemers ook op een financiële manier willen belonen dan kun je denken aan:
- Bonus
- SAR’s (Stock Appreciation Rights)
- Aandelen
- Certificaten van aandelen
Bij alle varianten van financiële beloningen spelen meerdere (fiscale) aspecten. Wil je hier een keer met ons over van gedachten wisselen? Neem gerust contact op!
Actueel nieuws
– Startups –
Tijdelijke wet transparantie turboliquidatie
In juli 2022 is het wetsvoorstel 'Tijdelijke wet transparantie turboliquidatie' (hierna: het Wetsvoorstel) ingediend bij de Tweede Kamer. Het Wetsvoorstel is op 14 maart jongstleden door de Eerste Kamer aangenomen. Het Wetsvoorstel is gericht op meer transparantie en...
UBO registratie voor trusts en fondsen voor gemene rekening
Update UBO-register(s): vanaf 1 november 2022 moeten ook trusts en fondsen voor gemene rekening zich registreren in een apart UBO-registerTwee UBO-registers1. UBO-register voor juridische entiteiten Sinds 27 september 2020 kennen we het UBO-register voor juridische...
Reminder: registreer je UBO vóór 27 maart 2022 in het UBO-register!
Registreer je UBO('s) vóór 27 maart 2022 in het UBO-register Alle entiteiten die vóór 27 september 2020 stonden ingeschreven in het handelsregister van de Kamer van Koophandel (KvK) moeten hun UBO('s) registreren in het UBO-register vóór 27 maart 2022. Heb je je...
Steward-ownership voor sociale ondernemingen
Maatschappelijke ondernemingen: steward-ownership Maatschappelijke ondernemingen zijn in opkomst! Deels misschien te verklaren door de huidige pandemie of gewoon omdat de meeste mensen deugen :). Sinds jaar en dag zijn er al maatschappelijke en sociale ondernemingen...
We zijn er als je ons nodig hebt!
Telefoon
Adres
3584 AZ Utrecht