De Europese Verklaring van Erfrecht (EVvE) is een belangrijk document bij het afwikkelen van internationale nalatenschappen binnen de Europese Unie.
Deze verklaring, ingevoerd in 2015 als onderdeel van de Europese Erfrechtverordening, maakt het proces voor erfgenamen bij grensoverschrijdende erfenissen makkelijker.
Wanneer heb je een EVvE nodig?
Voordelen van de EVvE
- De Europese Verklaring van Erfrecht heeft een aantal belangrijke voordelen:
geldig in alle deelnemende EU-lidstaten (behalve: Denemarken en Ierland); - vermeldt wie de erfgenamen zijn en wie bevoegd is de erfenis af te wikkelen;
- maakt het mogelijk om toegang te krijgen tot buitenlandse bankrekeningen of onroerend goed;
- voorkomt dat je verschillende procedures in verschillende landen moet volgen.
Bevoegdheid van de Nederlandse notaris
Een Nederlandse notaris is bevoegd om een Europese Verklaring van Erfrecht op te stellen in de volgende situaties:
- de overledene woonde in Nederland en er is geen rechtskeuze gemaakt in het testament;
- er is in het testament een rechtskeuze gemaakt voor Nederlands recht.
Geldigheid
Een Europese Verklaring van Erfrecht is na afgifte 6 maanden geldig. Na deze periode kan een nieuw afschrift worden aangevraagd.
Nederlands recht is niet van toepassing
Is er wel bezit in Nederland, maar is het recht van een ander land van toepassing? In dat geval moet je misschien een EVvE vragen bij een buitenlandse notaris. Toch hebben nog niet alle landen dit goed ingevoerd in hun dagelijkse praktijk. Wij kunnen bij deze aanvraag bemiddelen/helpen. In sommige gevallen kunnen we ook zorgen voor een goede Nederlandse akte die je in Nederland kunt gebruiken voor de tenaamstelling van de bankrekening of woning.
Heb je een Europese Verklaring van Erfrecht nodig?
Wij zijn gespecialiseerd in het opstellen van Europese Verklaringen van Erfrecht. Ik help je dan ook graag bij het opstellen van een Europese Verklaring van Erfrecht!
Vragen?
Heb je vragen over de Europese Verklaring van Erfrecht? Of heb je een Europese Verklaring van Erfrecht nodig? Dan kun je uiteraard contact met Fleur opnemen. Zij helpt je graag!
Gerelateerde artikelen
Huwelijk, geregistreerd partnerschap en samenwonen: wat zijn eigenlijk de belangrijkste verschillen?
Huwelijk, geregistreerd partnerschap en samenwonen: wat zijn eigenlijk de belangrijkste verschillen? We krijgen vaak de vraag wat de belangrijkste verschillen zijn tussen het huwelijk, het geregistreerd partnerschap en het ongehuwd samenwonen.Het belangrijkste...
Stijging wettelijke rente naar 7 procent
Vanaf 1 januari 2024 stijgt de wettelijke rente voor niet-handelstransacties naar 7%. Voorheen was dat 6%. Deze stijging heeft onder andere gevolgen voor vorderingen die (zijn) ontstaan uit de wettelijke verdeling en de legitieme portie. Sinds 2003 'werkt' de...
Oeps, we zijn vergeten te verrekenen
We hebben de jaarlijkse verrekenplicht (het ‘periodieke verrekenbeding’) uit onze huwelijkse voorwaarden niet uitgevoerd. Moeten we bij echtscheiding nu alles 50/50 delen of kunnen we dit nog voorkomen?Een veel gemaakte bepaling in huwelijkse voorwaarden is het...